Δραστηριοτητες
Ιππασία ...
Χαλαρώστε με μια αναζωογονητική βόλτα μέσα στο χωριό ή στο δάσος από οξιές και καστανιές με τη συνοδεία έμπειρων εκπαιδευτών.
Προτεινόμενες Διαδρομές:
O επισκέπτης του Αγίου Λαυρεντίου, εκτός του ότι μπορεί να έχει το χωριό ως ορμητήριο για τις εκδρομές του στο Πήλιο, έχει τη δυνατότητα να περάσει ευχάριστα και παραμένοντας στον οικισμό: ένας περίπατος στο χωριό θα τον αποζημιώσει. Αν όμως είναι λάτρης της πεζοπορίας, υπάρχουν αρκετές διαδρομές τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει.
Ενδεικτικά προτείνονται οι εξής:
1. Άγιος Λαυρέντιος - Δράκεια:
Η πεζοπορία προς το γειτονικό χωριό της Δράκειας είναι σχετικά σύντομη, καθώς ο περιπατητής χρειάζεται περίπου 50 λεπτά για να φτάσει. Ο δρόμος προς τη Δράκεια είναι αγροτικός χωματόδρομος, μέσα σε δάσος από οξιές, καστανιές και πλατάνια.
2. Άγιος Λαυρέντιος - Χάνια:
Είτε ακολουθώντας το χωματόδρομο που ενώνει τον Άγιο Λαυρέντιο με τα Χάνια, είτε με τη συνοδεία οδηγού που γνωρίζει το παλιό μονοπάτι, ο επισκέπτης μπορεί να ανηφορίσει προς τα Χάνια, την κορυφή του Πηλίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Η διαδρομή απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και δεν υπερβαίνει τις τρεις ώρες.
3. Άγιος Λαυρέντιος - Άγιος Βλάσιος - Άγιος Γεώργιος:
Ακολουθώντας το μονοπάτι που ένωνε παλαιόθεν τα τρία χωριά, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία μαγευτική διαδρομή. Η διαδρομή δεν υπερβαίνει τις 2 ½ ώρες.
4. Άγιος Λαυρέντιος - Κάτω Λεχώνια:
Το παλιό μονοπάτι, δυστυχώς κατεστραμμένο σε ορισμένα σημεία του, οδηγεί τον επισκέπτη στο επίνειο του Αγίου Λαυρεντίου, στην παραλιακή πεδιάδα των Λεχωνίων. Οι φίλοι της ιππασίας, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν διαδρομές με άλογα αφού πρώτα έρθουν σε συνεννόηση με τον Παντελή Σπίνα, στο τηλέφωνο 6973718928.
Trekking...
Χαλαρώστε με μια αναζωογονητική βόλτα μέσα στο χωριό ή στο δάσος από οξιές και καστανιές με τη συνοδεία έμπειρων εκπαιδευτών.
Jeep Safari...
Αν διαθέτετε τετρακίνητο όχημα μπορείτε να ακολουθήσετε το δασικό δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο των Αγριόλευκων και να ανακαλύψετε ανεξερεύνητες διαδρομές του Πηλίου.
Μονοήμερες εκδρομές στα νησιά των Σποράδων
Η γεωγραφική θέση του χωριού, μόλις 22 χλμ από το λιμάνι του Βόλου, επιτρέπει στον επισκέπτη να πάρει μια γεύση από τα νησιά της Σκιάθου, της Σκοπέλου ή της Αλοννήσου.
Γύρος του Πηλίου
Αν διαθέτετε αυτοκίνητο μην παραλείψετε να κάνετε το γύρο του Πηλίου, γνωρίζοντας και τα υπόλοιπα χωριά του βουνού των Κενταύρων.
Χειμερινά Σπορ
Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να χαρούν το χιόνι στις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου των Αγριολευκων (30 χλμ μέσω Δράκειας).
Φαγητό και Εστιατόρια στο Πήλιο
Το φαγητό αποτελεί βασικό συστατικό των διακοπών του κάθε επισκέπτη. Το Πήλιο μπορεί να σας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων έτσι όπως έχουν δημιουργηθεί από τις γιαγιάδες μας στο πέρασμα του χρόνου.
Κατά την διάρκεια της διαμονής σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες εστιατόρια και ουζερί του Πηλίου, όπου μπορείτε να γευτείτε τοπικές πηλιορείτικες σπεσιαλιτέ και πολλούς παραδοσιακούς μεζέδες.
Κάποιες από τις τοπικές σπεσιαλιτέ που δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε είναι το σπεντζοφάϊ, ο μουσακάς, τα τσιτσίραβλα, οι τοπικές πίτες και ντόπιο κρέας. Στα παραθαλάσσια μέρη μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και άλλα θαλασσινά δίπλα στη θάλασσα. Τέλος, τα γλυκά του Πηλίου φτιαγμένα από τις γυναίκες της περιοχής θα ολοκληρώσουν την γευστική σας πανδαισία.
Όλα τα τοπικά προϊόντα και εδέσματα όπως γλυκά, μέλι, μήλα, κάστανα, σπιτικά ζυμαρικά, κρασί κ.α μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε ώστε οι γευστικές απολαύσεις του Πηλίου να σας ακολουθούν και στο σπίτι σας!
Διασκέδαση στο Πήλιο
Στις οργανωμένες παραλίες του Πηλίου μπορείτε να βρείτε κάθε είδους τουριστική υποδομή, αθλητικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και προτάσεις διασκέδασης που θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την διαμονή σας.
Εστιατόρια, Καφετερίες αλλά και μπαράκια για νυχτερινή έξοδο κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού θα σας συνοδεύουν και θα γεμίζουνε πάντα ευχάριστα τις μέρες και τις νύχτες σας.Κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού επίσης πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις διασκέδασης όπως φεστιβάλ, χοροί και μουσικές βραδιές.
Επίσης σε κοντινές παραλίες δίνονται και άλλες προτάσεις διασκέδασης όπως Beach Bar ανοιχτά όλη την ημέρα που διοργανώνουν events και ροκ μπαράκια ή μπαράκια που κάνουν Latin χορευτικές βραδιές.
Τρενάκι Πηλίου
Κάνοντας διακοπές στο Πήλιο δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε βόλτα με το Τρενάκι του Πηλίου, τον γνωστό Μουντζούρη! Το τρενάκι του Πηλίου κατασκευάστηκε σε δυο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903 από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο ντε Κίρικο (Evaristo De Chirico), πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο (Giorgio de Chirico).
Για 80 χρόνια το τρενάκι υπήρξε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, καθότι προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην ανάπτυξη του ανατολικού Πηλίου, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα, από το Βόλο μέχρι τις Μηλιές.
Σήμερα ύστερα από 25 χρόνια ακινησίας, το τρενάκι του Πηλίου ακολουθεί πάλι την ίδια διαδρομή! Ξεκινώντας από τα Λεχώνια, ανηφορίζει σφυρίζοντας όπως παλιά, και περνώντας από τα παραδοσιακά χωρία Ανω Γατζέα, όπου πραγματοποιεί και ολιγόλεπτη στάση, Αγία Τριάδα, Άγιο Αθανάσιο Πινακάτων, Αργυρέϊκα τερματίζει στις Μηλιές. Στις Μηλιές γίνεται η χειροκίνητη αναστροφή της κατεύθυνσης της μηχανής που μπορείτε να παρακολουθήσετε, με διεύθυνση προς τα Λεχώνια, για την επιστροφή.
Κάνοντας αυτήν την πολύ όμορφη εκδρομή με το τρενάκι του Πηλίου μπορείτε να δείτε: τα μοναδικά για την Ευρώπη αριστουργήματα του De Chirigo (6 πέτρινες γέφυρες δίτοξες, τρίτοξες, τετράτοξες, μία πεντάτοξη και μία μεταλλική), Πέτρινα γεφύρια με καμάρες, αμέτρητα καταπράσινα τοπία, πέρασμα από το όνειρο στην πραγματικότητα σε αρμονία με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Πηλίου. Επίσης οι παλαιοί σταθμοί παρουσιάζουν μεγάλο Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και οι γραμμές του τραίνου (που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα) είναι μοναδικές για την Ελλάδα.
Φτάνοντας στις Μηλιές αξίζει να επισκεφθείτε, τον "Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών", που εκτός των άλλων έχει και σημαντική ιστορία, αφού εδώ, στις 7 Μαΐου του 1821, ο Ανθιμος Γαζής ύψωσε τη σημαία της επανάστασης κατά της Τουρκικής Κατοχής. Την βιβλιοθήκη "Ψυχής Ακος" που εκεί σώζεται μέχρι και σήμερα η ιστορική σημαία μαζί με μοναδικά χειρόγραφα αιώνων, βιβλία και σπάνια ντοκουμέντα από τη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Και το λαογραφικό μουσείο.
Από τα μονοπάτια του βουνού στις Μηλιές μπορείτε να περάσετε στη Βυζίτσα, στις Πινακάτες και στον Αι - Γιώργη και να δείτε τα παλιά αρχοντικά, τις εκκλησιές, τα ξωκλήσια και τα πολλά μοναστήρια, που μας γυρίζουν σε εκείνη την εποχή.
Τα δρομολόγια ξεκινούν κάθε Απρίλιο και η σαιζόν ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Η διαδρομή αυτή προσφέρεται και για πεζοπορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης του τρένου από συλλόγους, τουριστικά γκρουπ και οποιουσδήποτε άλλους ενδιαφερομένους.
Η διαδρομή για το τρενάκι Πηλίου διαρκεί 90 λεπτά, με 15 λεπτη στάση στην Ανω Γατζέα και στις Μηλίες και η μέγιστη ταχύτητά του είναι 20 -25 χλμ. την ώρα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Τηλ.: 24210.28.555
Ωράριο λειτουργίας:
Χειμερινό:
11:00 από Ανω Λεχώνια για Μηλιές
16:00 από Μηλιές για Άνω Λεχώνια
Κάθε Σάββατο και Κυριακή από Απρίλιο έως Οκτώβριο.
Δρομολόγια δεν εκτελούνται την Κυριακή του Πάσχα.
Καλοκαιρινό:
11:00 από Ανω Λεχώνια για Μηλιές
16:00 από Μηλιές για Άνω Λεχώνια
Καθημερινά.
Ο Αγιος Λαυρέντιοςείναι ενα χωριό κτισμένο στην δυτική πλευρά του Πηλίου σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρα και βλέπει όλο τον Παγασητικό κόλπο.
Απέχει 22 χλμ απο το Βόλο και 11 χιλιόμετρα απο την κορυφή του βουνού τις Αγριόλευκες.Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, ανήκει πλέον στο Δήμο Βόλου. Στον ίδιο Δήμο ανήκει και το χωριό Αγιος Βλάσης.
Το χωριό είναι καταπράσινο με πολλες πηγές με δροσερό καλοκαίρι και χειμώνες γεμάτο χιόνι τις περισσότερες φορές.
Για να φτάσεις μετα τα Κάτω Λεχώνια βρίσκεις αριστερά διασταυρωση για Αγιο Λαυρέντη.Ο ανηφορικός δρόμος διασχίζει κτήματα με ελιές, μηλιές, αχλαδιές,και κερασιές.
Πάνω απο το χωριό η βλάστηση είναι πυκνή με κυρίως καστανιές, πλατάνια και οξιές.
Πυρήνας του χωριού είναι η κεντρική πλατεία απο όπου ξεκινούν ακτινωτά δρόμοι-καλτερίμια που οδηγούν αντίστοιχα στο πάνω και κάτω μέρος του οικισμού.Τα καλτερίμια είναι καλοδιατηρημένα και δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτά παρα μόνο με τα πόδια.
Περπατώντας τα καλτερίμια θα συναντήσεις κτήρια όλων των περίοδων, δειγματα της πηλειορίτικης αρχιτεκτονικής, οχυρά του 1700 ("Αρχοντικό 1716") αρχοντικά του 1750,1830,1860 και νεοκλασικά του19ου αιώνα.
Πάνω απο το χωριό και στο ανατολικό μέρος, σε μια απο τις ωραιότερες τοποθεσίες, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, απο το οποίο πήρε και το όνομα το χωριό.Πιθανολογείται πως το πρώτο κτίσμα κτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα απο Βενεδικτίνους μοναχούς που κατάγονταν απο την ιταλική πόλη Amalfi.Σύμφωνα με πηγές αλλα κια παο επιγραφή που υπάρχει στα ερείπια του παλαιού μοναστηριού κτίζεται στο ίδιο σημείο η νέα μονή απο τον Οσιο Λαυρέντιο το 1378 και αφιερώνεται στον αρχιδιάκονο Αγιο Λαυρέντιο, αγιο της Δυτικής εκκλησίας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποτελεί το προσκύνημα του Νεομάρτυρα Αγίου Αποστόλου, ντόπιου άγιου που μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1686.Το χωριό πανηγυρίζει την μνήμη του στις 16 Αυγούστου.
Παράλειψη είναι να μην επισκεφθεί κανείς την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που συναντάμε στα δεξιά μας ανεβαίνοντας για την πλατεία απο τη πλατεία "Σταθμό" όπως τη ονομάζουνε οι ντόπιοι όπου μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο μας, κτίσμα του 1730 με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Βορειδυτικά του χωριού και μέσα σε πυκνό δάσος απο καστανιές βρίσκεται ένα ειδηλιακό ξωκλήσι τς Παναγίας της Σουραυλούς αφιερωμένο στηνΠαναγία ως Ζωοδόχος Πηγή. Λίγο πιό κατω, συναντά κανείς μια όμορφή πλατεία , με πλάτανους με το όνομα Χατζίνη. Δεν διαθέτει καταστήματα ούτε είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο.Αποτελεί μπαλκόνι με πανοραμική θέα προς το βουνό και το απέναντι χωρίο, τη Δράκεια. Το καλοκαίρι ο Αγιος Λαυρέντιος γίνεται το μουσικό χωριό της Ελλάδος με πολλά δρώμενα που αφορούν την μουσική , τη ποίηση, το θεάτρο ακαι όχι μόνο.